NAVIGATOR

 


Broj pregleda članka : 60179

NAŠ BANER

EŠ za kadete i juniore u Parizu
utorak, 03 februar 2009 21:24
Pariz, je proteklog vikenda bio domacin 34. Evropskog prvenstva za kadete i juniore. Odmah moramo reci istorijskog, za karate klub ''Tikvara''. Naime Relja Mijanovic, sigurno najperspektivniji takmicar ne samo našeg kluba vec i Srbije, se na ovom Prvenstvu oktio srebrnom medaljom i titulom Evropskog Vicešampiona. Istorijiski uspeh je iz dva razloga, prvi što je ovo prva Evropska medalja u kadetskoj konkurenciji sa Evropskih šampionata, za Backu Palanku, a druga ta što je ovo prva Evropska medalja backopalanacke škole karatea. Pre ovoga Evropske medalje je osvajala Dunja Žeravic, ali je ona u Backoj Palanci doživela samo svoju karate nadgradnju. Relja, pak, je od malih nogu i od pocetka svoje karijere clan Karate kluba Tikvara
Sa 6 godina je prvi put obukao kimono u prvoj generaciji mladih karatista koji su kod Prof. Milana Nešica poceli da treniraju 1999. godine, da bi narednih godina prošao kroz razne faze i vežbajuci sa svim trenerima u klubu, pogotovo sa Zoranom Gašicem, da bi poslednje dve godine kroz nadgradnju u mladjim reprezentativnim kategorijama, koji su pod patronatom takodje trenera KK ''TIkvara'' Branimira Nešica i radom sa trenerima i van karate kluba ''Tikvara'' ,Ivanom Kunevskim i selektorom seniorske reprezentacije Sašom Djordjevicem, dostigao vrh Evrope. Zašto kazemo vrh, ako je Relja srebrni, zato što je on na ovom takmicenju pokazao ubedljivo najviše od svih takmicara, što je na putu do finala pobedio predstavnike Azerbejdžana, Hrvatske, Španije i Italije, sve samih karate supersila, i što je u finalu, uz jak vetar u ledja od strane sudija, pobedio domaci takmicar, predstavnik Francuske sa 3:2. Medjutim bez obzira na taj poraz, za sve gledaoce, u petak 30. januara, Relja je bio šampion Evrope, pa samim tim i mi u klubu i Karate Savezu Srbije, samtramo da je Relja, s pravom najbolji kadet Evrope u ovom trenutku.
Dakle, Relja je prvi Palancanin, koji se popeo na pobednicko postolje Prvenstva Evrope, i stoga je ovaj uspeh istorijiski za naš klub i naš grad. Takodje, on je i najstariji iz ove izuzetno perspektivne generacije, pa stoga s pravom ocekujemo i od njega a i od još nekoliko naših takmicara da nam u narednom periodu podare još lepih i lepših uspeha i još ovako sjajnih i sjajnijih medalja sa takmicenja širom Evrope i Sveta.
Što se tice, ukupnog plasmana, Srbija je osvojila 3 srebrne i 5 bronzanih medalja, što je po broju medalja 3 mesto od svih Evropskih zemalja, ali je zbog zbira koji se gleda po olimpijskom kriterijumu, zvanicni plasman nešto slabiji. Jedan izuzetan rezultat, na koji svi mogu da budu posnosni, pre svih KK ''Tikvara'' sa svojom medaljom zlatnog sjaja.
Treba jos napomenuti da su na šampionatu ucestvovale gotovo sve Evropske zemlje.